Even snel op je smartphone kijken. In de verte zoeken naar een bekend gezicht. De navigatie lezen, opkijken naar de verkeersborden. De hele dag door wissel je dichtbij en veraf kijken razendsnel af. Merk je dat dat je minder goed afgaat? Dan is het een goed idee dat je even verder leest.
Wat is een multifocale bril?
Een multifocale bril laat je zowel van veraf als van dichtbij goed zien. Multifocale glazen combineren verschillende sterktes in één glas. Afhankelijk van waar in je glas je kijkt kan je hierdoor goed zien van op verschillende afstanden: op leesafstand, tussenafstand en veraf. Zonder van bril te hoeven wisselen.
Dat noemen we dus ook wel multifocale bril, varifocale bril of varifocusbril. Een goede opticien zorgt voor een natuurlijk verloop van plus- naar min-sterkte, zodat je comfortabel kijkt. Klussen, handwerken, computeren, autorijden; je hebt er maar één bril voor nodig. Handig!
Wat is het verschil tussen multifocale en varifocale glazen?
Helemaal niets! Beide woorden zeggen eigenlijk precies hetzelfde, alleen zijn er twee verschillende benamingen voor.
Hoe een multifocale bril werkt? In de glazen zit een natuurlijk verloop. De overgang tussen dichtbij en veraf is hierdoor niet zo groot.
Leesbril versus multifocale bril
Het is een feit, vanaf ongeveer 42 jaar krijgen veel mensen moeite om dichtbij scherp te zien. Heeft simpelweg met ouder worden te maken. Tijd voor een leesbril dus. Sommige mensen vergeten die echter doorlopend. Vinden een leesbril lelijk. Of vinden het vervelend steeds bril op, bril af te zetten. Een leesbril draag je niet als ‘gewone’ bril. Voor die mensen biedt een bril met leesgedeelte uitkomst: een multifocale bril.
Draag je al een bril omdat je veraf niet scherp meer ziet? Dan neem je er natuurlijk geen leesbril naast. Het hebben van twee brillen is ontzettend onhandig. Het alternatief van een leesbril naast je gewone bril is simpelweg een multifocale bril.
Multifocale glazen laten je zien op zowel de korte als de lange afstand. Eén bril, alles scherp. De multifocale bril is inmiddels ontzettend populair: we zien dat 90% van de 40-plussers kiest voor een bril met multifocale glazen.
Opzij kijken met een multifocale bril
De ‘perifere gebieden’ van multifocale glazen zijn de gebieden met minder scherp zicht aan de randen van de glazen. Deze gebieden kunnen niet helemaal vermeden worden, maar als je eenmaal aan de bril gewend bent, heb je hier nauwelijks meer last van. Het is natuurlijk even wennen, maar dat is al snel. Ook wanneer je gewoon een bril neemt of lenzen neemt.
0